Maarten van den Bos wint Banningprijs 2016

Maarten van den Bos (31) wint de Banningprijs 2016 voor het beste politieke essay met “Om de gaafheid van het politieke ethos. Willem Banning en de grenzen tussen religie en politiek”. De prijs bestaat uit een bedrag van duizend euro.

Uitreiking Banningprijs 2016. Vlnr: Alain Verheij, Harmen van der Meulen, Maarten van den Bos, Arnold de Groot.

Uitreiking Banningprijs 2016. Vlnr: Alain Verheij, Harmen van der Meulen, Maarten van den Bos, Arnold de Groot.

De Banningprijs is een politieke essayprijs. De prijs werd op zaterdag 30 april uitgereikt door juryvoorzitter Agnes Jongerius tijdens de Nacht van de Arbeid in Utrecht. Agnes Jongerius zei tijdens de prijsuitreiking: “Maarten van den Bos neemt stelling, zet de verhouding tussen samenleving en politiek in een nieuw daglicht, plaatst op een heel eigen wijze de bottom-up politiek van Bernie Sanders en Podemos in een religieus socialistische traditie en heeft vanuit een begrip van waarden en moraal kritiek op ‘waardengedreven’ politiek”.

Maarten van den Bos (1984) studeerde geschiedenis in Nijmegen en Amsterdam. Na zijn promotie in 2012 aan de UvA publiceerde hij onder meer een geschiedenis van Pax Christi Nederland. Op dit moment werkt hij als onderzoeker en docent aan de Universiteit Utrecht en is hij namens de PvdA lid van de gemeenteraad van Lingewaard.

Van den Bos stelt in zijn essay: “In het debat over samenhang en toekomst van de samenleving heeft de politiek als vanzelfsprekend altijd een rol gespeeld, maar een hoofdrol was dit nooit. Die lag, zeker in Nederland, bij het maatschappelijk middenveld. Kerken en religieus geïnspireerde organisaties waren hiervan een natuurlijk onderdeel. Deze vanzelfsprekendheid is in de jaren zestig in het ongerede geraakt. Toen na de millenniumwisseling echter met enige kracht een nieuwe ronde in het debat over samenhang en toekomst van de samenleving geopend werd, bleken traditionele kanalen om dit debat te voeren verdwenen. Daarmee begon het overvragen van de politiek.”

De andere genomineerden waren Arnold de Groot, Harmen van der Meulen en Alain Verheij. Zij wonnen elk €250.

Ter gelegenheid van de 10e editie van de Banningprijs werd op 30 april ook een bundel gepresenteerd met de essays van alle eersteprijswinnaars. De bundel bevat essays van o.a. Dick Pels (voormalig directeur van het wetenschappelijk bureau van GroenLinks), Pieter Hilhorst (oud-Ombudsman en oud-wethouder) en Chris van der Meulen (zijn essay was onderdeel van het VWO-examen Nederlands in 2011) en Paul Teule. De bundel is voor 10 euro te bestellen door een e-mail te sturen naar info@banningvereniging.nl

De essays en het juryrapport zijn hier te downloaden:

Dit is een bijdrage van Banning Vereniging.