Links mist een leider, vindt Stephano Stoffel. De PvdA moet een voorbeeld nemen aan de Spaanse Pablo Iglesias en aan de Britse Jeremy Corbyn.

Veel burgers klagen over het beleid van de overheid, met name over de extra kosten voor gezondheidszorg en de aanpassingen van het sociale zekerheidsstelsel. Zo moeten mensen bijbetalen voor voorgeschreven medicatie of deze geheel betalen. De regelgeving omtrent uitkeringen is dusdanig gewijzigd, dat menigeen juist in problemen is geraakt, bijvoorbeeld door de kostendelersnorm bij uitkeringen en door de toeslagpartner in het belastingstelsel.

Jeremy Corbyn en Pablo Iglesias
Jeremy Corbyn en Pablo Iglesias

Boosdoener
Het huidig kabinet van PvdA en VVD is de boosdoener. De PvdA heeft met deze kabinetsmaatregelen de idealen van links Nederland verkwanseld. Is links dan nog wel relevant in de huidige maatschappij?

Ja, links is nog steeds relevant, maar weet geen vuist te maken. Op de barricaden staan is vervangen door de sociale media, waardoor links niet zichtbaar is. Links weet ook geen gezamenlijk front te vormen, ondanks regeringsdeelname van een linkse partij. De overige linkse partijen zijn voornamelijk bezig geweest met hun eigen partijzaken en hebben geen goede heldere boodschap. Men probeert het hardst mogelijk te schreeuwen over zaken die het volk niet raken. Links streefde en vocht voor welzijn van zijn achterban. Dat is inmiddels een utopie.

Linkse leider
Wat links mist, is een leider. Een echte leider die weet wat de burger voelt en hoe dezelfde burger moet rondkomen van zijn inkomen of uitkering dat door de vele nieuwe maatregelen danig beïnvloed wordt.

Links slaapt. In ons land althans! In de omliggende landen in vooral West-Europa lijkt links zich langzaam te roeren. Het volk is namelijk het graaien door de rijken, banken en bedrijven zat. En zij zijn daar uiteindelijk de dupe van, aangezien zij moeten opdraaien voor het redden van die graaiers.

Links realistisch populisme
Als men kijkt naar de methode van de jonge Spaanse leider van Podemos, Pablo Iglesias, en van de onlangs gekozen nieuwe Britse Labour partijleider, Jeremy Corbyn, zie je dat zij spreken vanuit het hart over wat zich echt afspeelt in de samenleving. Eigenlijk een soort links realistisch populisme. Het is dit linkse realistische populisme dat links Nederland moet zien over te nemen, om weer kans te maken in de verkiezingen van 2017! Natuurlijk met een aansprekende, inhoudelijke en liefst charismatisch partijleider.

Stephano Stoffel, secretaris afdelingsbestuur PvdA Amsterdam Zuidoost

Mist links een leider? Of is de hedendaagse leiderschapscultus een probleem? Geef uw mening op onze facebookpagina.