Lezing Tinneke Beeckman (nieuwe datum)

 • Locatie:
  Locatie volgt
 • Begin:
  25 maart 2022, 19:00
 • Einde:
  26 november 2021, 21:00

  De lezing door Tinneke Beeckman wordt – vanwege de covid-maatregelen – uitgesteld naar 25 maart 2022.

  Vorig jaar verscheen van de hand van de Vlaamse filosofe Tinneke Beeckman het boek Machiavelli’s lef. Levensfilosofie voor de vrije mens. In dat boek houdt ze, net als haar protagonist, onze samenleving een spiegel voor. Wat betekenen centrale begrippen als macht, gezag en burgerschap? Wat is de essentie van politiek? En wanneer leef je echt in vrijheid?

  Maart aanstaande is Tinneke Beeckman te gast bij de Banning Vereniging voor een lezing over haar boek. Na afloop van haar bijdrage gaan we met haar in gesprek. Meer informatie volgt, aanmelden kan wel alvast via deze link.

  Volgens Machiavelli is conflict de essentie van het politieke: de spanning tussen elite en volk – tussen wie de machtsposities bezet en wie niet – komt in elk politiek systeem terug. Er zijn goede en slechte conflicten; conflicten die de vrijheid bevorderen en andere die haar beknotten of onmogelijk maken. Wanneer de spanning tussen volk en elite geen echte politieke vertaling krijgt, dreigt dat conflict te ontsporen. Dat kan gebeuren omdat (fanatieke) godsdienstbelevingen een te grote politieke rol gaan spelen; het conflict is dan niet meer politiek, maar is religieus en moreel geworden. Of omdat elites – clans, families, kleine groepen – de machtsposities overnemen, zonder toe te laten dat anderen die macht aanvechten. De elite neemt de verzuchtingen van het volk niet serieus. Ook grote economische ongelijkheid kan een staat destabiliseren. Machiavelli’s methode bestaat erin de verschillende perspectieven van volk of elite in te nemen. Hij vertrekt vanuit pluraliteit, zonder relativistisch te worden. Hij biedt een behulpzame insteek in tijden van polarisering, waarbij burgers de posities van andersdenkenden niet meer als legitiem beschouwen en een open politiek debat onmogelijk wordt.