Banning Avond: over radicalisme in het parlement

Digitaal
    13 december 2021, 20:00
    13 december 2021, 21:30

De omgangsvormen in de Tweede Kamer zijn al langer onderwerp van debat, maar de aanleiding lijkt wel telkens ernstiger. Was er soms al een hoop discussie over het ‘effe dimmen’ van Jan Marijnissen, nu weten parlementariĆ«rs zich bedreigd met de komst van ‘tribunalen’ en worden bedreigende berichten aan het adres van collega-Kamerleden goedgepraat. Het zou immers gaan om een achterban die alles uit de kast haalt om anderen te overtuigen. Intussen lopen de spanningen rondom het corona-beleid in de samenleving op. In hoeverre is het verhardende debat in de Tweede Kamer daar mede debet aan? En wat kan de Kamer en haar voorzitter doen om hier tegen op te treden? En in hoeverre wijken deze incidenten – als je ze nog zo mag omschrijven – af van eerdere momenten van onparlementair taalgebruik, zoals het ‘doe zelf eens lekker normaal’ van Rutte richting Wilders of de introductie van het woord ‘kopvoddentax’ door de laatste?

Over deze en andere vragen gaan we maandag 13 december vanaf 20.00u in gesprek met parlementair historicus Carla Hoetink en politicologe Sarah de Lange. Carla Hoetink is universitair docent politieke geschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen. In maart 2018 promoveerde zij op het boek Macht der gewoonte, over regels en rituelen in de Tweede Kamer. Sarah de Lange is politicologe en J.M. den Uyl-hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Onlangs pleitte zij in een interview in de Volkskrant voor een steviger verdedigingslinie rondom de parlementaire democratie.

Het is, naar verwachting, het eerste digitale gesprek in een langere serie over de maatschappelijke en politieke gevolgen van de corona-pandemie. Want als een ding duidelijk is, dan is het wel dat corona ons nog langere tijd in de greep zal houden. Eveneens is helder dat de pandemie morele en ethische vragen terug brengt in het politieke debat. Hoe gaan we daarmee om? Is ons politieke bestel daarvoor voldoende toegerust? Juist over die vragen willen we als vereniging de komende maanden met elkaar in gesprek. Suggesties voor thema’s zijn – als altijd – van harte welkom. Mail je suggestie naar info@banningvereniging.nl.

Toegang tot deze avond is vrij, maar aanmelden is verplicht. Dat kan via info@banningvereniging.nl. Voorafgaand aan de bijeenkomst ontvang je een link.