Banning Avond: corona tussen wetenschap en politiek

  • Locatie:
    Digitaal
  • Begin:
    18 januari 2022, 20:00
  • Einde:
    18 januari 2022, 21:30

Op 13 december spraken we met Carla Hoetink en Sarah de Lange over radicalisme in het parlement en de gevolgen van de pandemie voor onze politieke cultuur. Het was een mooie avond, die ook vroeg om een vervolg.
Dat vervolg komt er. Op dinsdag 18 januari organiseren we een volgende Banning Avond, deze keer over corona tussen wetenschap en politiek. Als we Rutte en De Jonge moeten geloven, voer het kabinet de afgelopen jaren volledig op ‘de wetenschap’. Om dat te onderstrepen was Jaap van Dissel er de meest recente persconferentie ook bij: om ‘de feiten’ naar voren te brengen. Maar bestaat ‘de wetenschap’ wel? En wat zijn ‘feiten’ eigenlijk waard in een politieke context waarin het steeds gaat om het wegen van belangen en er eigenlijk geen juiste route lijkt te bestaan? Het zijn vragen die zich steeds vaker opdringen. In het debat lijkt ‘een langetermijnperspectief’ inmiddels eenzelfde clich├ę geworden als ‘nieuwe bestuurscultuur’, maar de vraag is wel of het niet de hoogste tijd is voor een meer politieke analyse van de pandemie.
Daarover gaan we in gesprek. Met filosofe Josette Daemen en historica Hieke Huistra. Josette Daemen is promovenda aan de Universiteit Leiden en schreef voor Socialisme en Democratie een prachtig artikel waarin ze een afwegingskader voor een sociaal en democratisch coronabeleid verkende. Hieke Huistra is universitair docent wetenschapsgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Om de week schrijft ze een column in Trouw waarin ze de rol van wetenschap in samenleving en politiek bespreekt.

Toegang tot deze avond is vrij, maar aanmelden is verplicht. Dat kan via info@banningvereniging.nl. Voorafgaand aan de bijeenkomst ontvang je een link.