Banningprijs

De Banningprijs is een tweejaarlijkse essayprijs voor jongeren tot 35 jaar. De prijs bedraagt 1000,- euro en wordt eens in de twee jaar uitgereikt. De Banningprijs beoogt kritisch denken over levensovertuiging en politiek te stimuleren.

Banningprijs 2018: De waarde(n) van links
Thema van de Banningprijs 2018 is “de waarde(n) van links.” Deadline voor inzending is 1 januari 2018. Meer informatie vind je hier.

Banningprijs 2016: Links én religieus?
Het thema van de Banningprijs 2016 was “Links én religieus?”. De prijs werd gewonnen door Maarten van den Bos. Lees de genomineerde essays op deze pagina.

Pieter Hilhorst won de Banningprijs in 1993. Foto: Lilian van Rooij

Eerdere winnaars
De Banningprijs werd eerder gewonnen door onder andere Dick Pels, Pieter Hilhorst en Ido de Haan. Wouter Bos kreeg bij de uitreiking van de eerste Banningprijs een eervolle vermelding. Lees hier de essays van de vroegere winnaars terug.

De winnende essays zijn gebundeld in het boek 25 jaar Banningprijs. Prijswinnende essays van 1989 tot en met 2014. Lees meer over deze publicatie.

De Banningprijs is een initiatief van de Banning Vereniging en de Vereniging Woodbrookers Barchem.