Engagement en verantwoordelijkheid

• Adres:
    Mariaplaats 7
    Utrecht

In 2019 bestaat de Banning Vereniging, die in 1919 werd opgericht als Arbeidersgemeenschap der Woodbrookers, honderd jaar. Om dat te vieren organiseren we verschillende activiteiten rond het thema verantwoordelijkheid.

In samenwerking met het Netwerk PvdA en Levensovertuiging openen we dit jubileumjaar op dinsdag 14 mei aanstaande met een eerste bijeenkomst in een korte serie over hedendaags engagement en verantwoordelijkheid in de moderne samenleving. We gaan op zoek naar de wortels van onze vereniging, die lagen in de zogenoemde humanitaire beweging die opkwam rond 1900. Marjet Brolsma, historica werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam, neemt ons mee terug naar de jaren dat er in Nederland en daarbuiten tal van bewegingen opstonden die elk vanuit hun eigen perspectief wilden opkomen voor een menswaardiger samenleving. Wat betekende verantwoordelijkheid en engagement voor hen, hoe gaven zij hieraan concreet vorm?

Maarten van den Bos, ambtelijk secretaris van de Banning Vereniging en auteur van het in november aanstaande te verschijnen boek Geloven in het ideaal. Geschiedenis én actualiteit van de Arbeidersgemeenschap der Woodbrookers zal vervolgens op haar verhaal reageren. Zijn er parallellen tussen engagement vroeger en nu? Wat betekent maatschappelijk activisme vandaag de dag? En hoe gaan we tegenwoordig om met verantwoordelijkheid, ook in relatie tot de huidige campagne van de PvdA rondom het thema zekerheid?

Uiteraard is er vervolgens onder leiding van Frits Hendriks, bestuurslid van de Banning Vereniging, volop ruimte voor gesprek. De avond begint om 19.00u en zal duren tot ongeveer 21.00. Locatie is Café Seven, Mariaplaats 7 te Utrecht. Toegang is vrij, maar aanmelden is gewenst. Dat kan via deze link.